Ons verhaal 


Het is 1945. Voor het eerst sinds de oorlog hebben mensen meer vrije tijd en willen hier volop van genieten. Keukentaken worden steeds meer geautomatiseerd en elektrische apparatuur wordt een booming business. Walter Bodart gaat door het leven als vertegenwoordiger via de vakhandel. Hij start als zelfstandige met eenmanszaak ‘Walter Bodart’ in de verkoop van porselein, servies, bokaalblenders en andere elektrische keukenapparatuur. 

Met dit scala aan producten trekt hij naar de handelsbeurzen om ze aan de man te brengen. En dat doet hij niet zomaar, met sterke demonstraties zien de beursbezoekers met eigen ogen hoe het apparaat werkt en gebruikt kan worden. De overtuigingskracht van demonstraties is klaarduidelijk en de directe verkoop via beurzen gaat als een lopend vuurtje. Dat vuurtje in combinatie met een puike service maken het verschil met de klassieke handel en worden zijn succesformule.  

50's

Elektrische apparatuur raakt steeds meer ingeburgerd. Daar waar de blender werd aangedreven door waterdruk, komt nu de elektrische motor in de plaats. Na 1958 doet het Zwitserse keukenapparaat, bamix® of Switzerland, zijn intrede op de markt. Die zou stilaan de plaats innemen van de blender. Walter trekt met de gloednieuwe bamix® naar de handelsbeurzen om te demonstreren. De positieve reacties van bezoekers zijn overweldigend. Walter wordt benoemd tot bamix® distributeur voor Nederland, België en Luxemburg.  

60's

Walter komt voortdurend met nieuwigheden op de proppen. Van de frituurpan met koude zone tot de contactgrill. Kortom, de wereld van de elektrische kook- en huishoudapparatuur verovert de markt en de consument. Het succes van de zaak steunt op drie elementen: onmiddellijke leveringen, een puike klantenservice na verkoop en sterke demonstraties. 

70's - 80's

Begin jaren 70 zet de echtgenote van Walter Bodart de zaak verder en in ’76 wordt de zaak Bodart & Co gedoopt en wordt zo een familiebedrijf. Begin jaren ‘80 zetten hun zoons en tweelingbroers Peter en Johan de zaak verder uit. Jaarlijks pronkt de BV op meer dan 50 beurzen over heel het land.  

In 1985 is er dan ook uitbreiding nodig en verhuist Bodart & Co van ’s Gravenwezel naar de Mechelsesteenweg in Antwerpen. Hier opent voor het eerst een showroom met in-house service atelier. Een vast merk wordt aan de portefeuille toegevoegd. Toasters en keukenmachines van het Britse merk Dualit maken nu deel van het assortiment. Ook de eerste espressotoestellen doen hun intrede. Met de Quickmill espressomachines en als grootdistributeur van en voor het merk Illy Caffé bouwt Bodart zeer succesvol mee aan de Belgische espressomarkt.   

90's

De commerciële klemtoon evolueert van directe verkoop op beurzen naar de gespecialiseerde vakhandel door de opkomst van het internet en shopping centra. JURA, de Zwitserse specialist in volautomatische koffiemachines vervoegt het assortiment. Intussen is Bodart & Co al enkele jaren aanwezig met een permanente showroom in Trade Mart Brussel (W Dakar 119b), waar vertegenwoordigers klaar staan voor onze retailers.   

Focus op 3
sterke merken
 

Vanaf 2000 wordt bijzondere aandacht besteed aan de promotie van drie belangrijke merken. Invoer, verkoop en naverkoopdienst gebeurt volledig in eigen beheer. 

JURA: de specialist van de volautomatische     koffiemachines, van boon tot kop.  

bamix®: de meest veelzijdige staafmixer ter wereld.     100% Swiss made.  

Dualit: Handmade toasters, waterkokers en         keukenapparatuur uit het Verenigd Koninkrijk.     

2000's

Het pand op de Mechelsesteenweg is te klein geworden voor 3 krachtpatsers van merken en in 2007 wordt alles in een nieuw pand aan de Grote Steenweg te Berchem ondergebracht. Een zeer moderne inrichting waarbij het atelier geïntegreerd is in de showroom, uitgetekend door de equipe van Jo Crepain. De moderne look en feel werd nadien als standaard door JURA overgenomen. Na 10 jaar vol groei is ook dit pand te klein geworden. 

2010's

In 2017 opent Bodart & Co haar huidige schuifdeuren in de Terbekehofdreef in Wilrijk en een jaartje later komt Paule, de dochter van zaakvoerder Peter, in dienst. Klanten kunnen terecht in de showroom en worden na aankoop ondersteund door een customer serviceteam. Toestellen worden vakkundig behandeld in het in-house service atelier

Het succes van de directe verkoop groeit verder via webshopverkoop met erkenning voor verdelers. Na meer dan 70 jaar blijft Bodart een referentie voor kwaliteitsvolle producten en een uitstekende service.   

2020's

Natuurlijk blijven we bij Bodart niet stilzitten. In 2022 stapten we over naar een volledig nieuw ERP-systeem waardoor alle processen vlotter kunnen verlopen. Hier komt ook een nieuwe Bodart & Co website bij kijken (hey, daar ben je nu). Zo kunnen we meer inspelen op onze webshop en de online markt. Met frisse wind in de zeilen nam Paule Bodart in het najaar van 2023 het roer over van haar vader. Kwaliteit, innovatie en service zullen elke dag centraal blijven staan, ongeacht uitdagingen op de markt in een sterk veranderende wereld. 

Bodart vandaag

Onze 3 duurzame en premium merken verkopen en verdelen we aan elektrozaken, kookshops en koffiebranderijen in de BENELUX. Ons 50-koppig team smijt zich elke dag om een puike kwaliteit en service te leveren. 

Van de start als kleine eenmanszaak zijn we uitgegroeid tot een trots bedrijf met verschillende afdelingen om onze klanten op elk vlak te ondersteunen.  

Over Paule  

Al van kinds af ben ik betrokken bij Bodart & Co. Net zoals een aantal collega's ben ik begonnen in het winkeltje op de Mechelsesteenweg. Gaandeweg sprong ik steeds vaker bij als jobstudent op events en de marketing. In oktober 2018 maakte ik de sprong door te solliciteren bij de marketing, begon het te kriebelen en zette ik me telkens meer in voor de zaak. 
Een dik jaar geleden vroeg Peter me of ik de zaak wilde overnemen van hem. Hij had van zijn vader geleerd de zaak over te dragen voordat hij met een stok liep. Veel overleg was er niet nodig want ik zag het meteen zitten!

Leer Paule kennen  

Ons DNA

Duurzaamheid, kwaliteit, service en innovatie zitten in ons DNA. 
Met duurzame, hoogkwalitatieve producten en vernieuwende service en design willen we de onze klanten zo persoonlijk mogelijk verder helpen. 

Duurzaamheid

Toestellen kunnen hersteld en gerecycleerd worden.

Kwaliteit

Onze producten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Service

Toestellen worden vakkundig onderhouden in ons in-house atelier.

Innovatie

Toestellen worden continu aangepast aan nieuwe verwachtingen.